Xigre

Igrice za Tablet i Mobitele – Android. Edukativne igre i zabavne igre za djecu i odrasle.

meditacija

Meditirajte i otključajte svoj skriveni potencijal – 1. dio

Meditacija je često pogrešno shvaćena od onih koji ju ne prakticiraju. Vrlo često možete čuti da ljudi objašnjavaju meditaciju kao “iskrivljeno stanje svijesti” ili “promjenjeno stanje svijesti” i slično. Ovakve izjave su više intoksicirajuće za um nego da vam razjasne stvari.

Bez da idemo u dubijoze i detaljna objašnjavanja što je meditacija, ili nije, fokusirajmo se na neke stvari koje modetacija može napraviti za vas. Meditaciju možete često vidjeti na satovima yoge, ali ona se ne prakticira samo tamo. Meditacija je sastavni dio mnogih kultura i religija, uključujući i Rimokatoličku crkvu koja ima molitvene meditacije ili japanske samuraje koji su prakticirali Zen meditacije. Spominjemo ovo kako bi shvatili da meditacija ima mnogo oblika i kako je sveprihvaćena.

Meditativnih tehnika ima stvarno mnogo, ali najlakša za naučiti je ona pod nazivom “meditacija svjesnosti daha”. Za razliku od ostalih oblika meditacije, ova će vam pomoći da iskusite benefite meditacije u mnogo kraćem vremenu. Yoga učitelji često se pozivaju na metaforu “um majmuna” kada pokušavaju objasniti tu tehniku. Kroz naš mozak ide vrlo mnogo misli i teško ih je smiriti, točnije teško j pronaći mir u sebi kada milijuni impulsa trče kroz naš mozak. Zato je vrlo teško meditirati kad vas stalno ometaju impulsi poput osjećaja žeđi, pa vas žulja rub na hlačama, pa imate osjećaj da treba prdnuti i slično.

Kada sve to pogledate, zašto se uopće mučiti u pokušaju meditacije? Jer su benefiti vrlo veliki. Moć da mijenjate svijet kreće iz jedne misli. Meditacijom se možete fokusirati na tu misao i osloboditi neviđeni potencijal da ju razvijete u nezamislivom smjeru. Razmislite o ovome: Je li čovjek koji je savladao vatru pomislio da će biti odgovoran za zagrijavanje planeta? Jesu li zananstvenici koji su radili na teoriji o razbijanju atoma mogli i slutiti koje posljedice ima njihov rad?

To su samo neki primjeri kako jedna misao može promijeniti svijet i kako i vi možete promijeniti svijet i sebe. Ne morate biti doktor znanosti ili celebrity da bi to uspjeli. Potrebna je mala promjena, kao kamenčić na vodi da prema zakonu kauzalnosti uzrokuje velike promjene.

Mediacija će vam pomoći da se smirite i da umirite one brige koje vas muče po cijele dane. Sigurno imate neke želje i snove koje nosite već godinama, a da nikako ne počneteraditi na njima jer vam svo vrijeme uzima svakodnevni život i brige. S malo meditiranja ćete možda se smiriti dovoljno da shvatite da u neko doba dana imate malo vremena koje bi mogli posvetiti ostvarivanju tih želja.

Komentari

comments

Comments are closed.